Χωρίς Κατηγορία

Αλκυονίδες ημέρες: Η αλκυόνη και η… παρέα της στο πάρκο Τρίτση (εικόνες)

Αλκυονίδες ημέρες: Η αλκυόνη και η… παρέα της στο πάρκο Τρίτση (εικόνες)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλκυονίδες λέγονται εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια. Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο.

Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη ή από τον ομώνυμο αστέρα (Αλκυών των Πλειάδων) που φέρει το όνομα του πτηνού. Τις μέρες αυτές ο αστέρας Αλκυών μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι τις νύχτες του Ιανουαρίου βρίκεται στο ψηλότερο σημείο (ζενίθ) του ουράνιου θόλου.

Υπάρχουν όμως και μύθοι γύρω από το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο, η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, ήταν μια πανέμορφη γυναίκα η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Μάλιστα ο γάμος τους ήταν τόσο τέλειος που οι δυο τους πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών.

Τότε ο Δίας για να τιμωρήσει την αλαζονεία τους βύθισε το καράβι του Κύηκα και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη θρήνησε τόσο πολύ το χαμό του συζύγου της που ο Δίας τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του το χειμώνα. Τα αγριεμένα κύματα όμως ορμούσαν στα βράχια και κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνης.

Τότε ο Δίας τη λυπήθηκε για άλλη μια φορά και διέταξε να σταματούν οι άνεμοι και να λάμπει ο ήλιος για δεκαπέντε μέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της.

Δείτε πανέμορφες εικόνες από το πάρκο Τρίτση που φιλοξενεί όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλά είδη άγριων πουλιών:

Οι κοκκινολαίμηδες είναι χειμερινοί κάτοικοι του πάρκου.

Ο σταχτοτσικνιάς είναι ο μεγαλύτερος ερωδιός της Ελλάδας, μόνιμος κάτοικος του πάρκου.

Το βραχοκιρκίνεζο, μικρό γεράκι, εποπτεύει από τους πυλώνες υψηλής τάσης.

Οι κορμοράνοι έρχονται το χειμώνα στο πάρκο Τρίτση και ψαρεύουν στις λίμνες του.

Μια αλκυόνη μας εντυπωσιάζει με τα ιδιαίτερα χρώματά της.

Κι άλλα πανέμορφα πτηνά συχνάζουν αυτή την περίοδο στο πάρκο Τρίτση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Όμορφα χειμωνιάτικα στιγμιότυπα από το Ηράκλειο Κρήτης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X