Αναλύσεις

Ψυχολογία | Εξουσία και σαδισμός – Το πείραμα Milgram

Ψυχολογία | Εξουσία και σαδισμός –  Το πείραμα Milgram
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα πιο διάσημα πειράματα ψυχολογίας, τα πειράματα Milgram διεξήχθησαν από τον Stanley Milgram του Πανεπιστημίου του Γέιλ το 1961. Το πειραματικό σκηνικό περιλάμβανε έναν ερευνητή, έναν εθελοντή που ονομάστηκε «δάσκαλος» και έναν ηθοποιό, που προσποιήθηκε ότι ήταν ένας άλλος εθελοντής, ο «μαθητής».

Ο Millgram τους είπε ότι συμμετείχαν σε ένα τεστ μάθησης και μνήμης που θα διερευνούσε πόσο η τιμωρία ενθάρρυνε την ικανότητα. Οι συμμετέχοντες κάθισαν μπροστά από μια σειρά κουμπιών που αντιπροσώπευαν διαφορετικά επίπεδα ηλεκτροπληξίας που τους είπαν ότι θα κάνουν στον συνάδελφό τους «εθελοντή-μαθητή», ο οποίος ήταν δεμένος σε μια ηλεκτρική καρέκλα σε ένα διπλανό δωμάτιο. Έπρεπε να πραγματοποιήσουν μια δοκιμασία λέξεων με τον δεμένο μαθητή και να του κάνουν ηλεκτροσόκ, εάν έκανε λάθη. Τα κουμπιά, που περιλάμβαναν προειδοποιητικές ετικέτες για την ένταση του «σοκ» που έδωσαν, μπορούσαν να δώσουν έως και 450 βολτ.

Τα κουμπιά, φυσικά, δεν έκαναν τίποτα, αλλά ο ηθοποιός υποδυόταν με ολοένα και πιο έντονες αντιδράσεις τα «σοκ». Ο δάσκαλος στην πραγματικότητα δοκιμαζόταν για το επίπεδο υπακοής του. Το πείραμα είχε ως στόχο να κατανοήσει, εάν άτομα που έχουν διαπράξει τρομερά εγκλήματα, όπως ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος Adolf Eichmann, θα μπορούσαν να «ακολουθούν εντολές».

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X