O Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, μόλις την Τρίτη είχε λήξει την απεργία πείνας που έκανε για 323 ημέρες, καθώς κάποια από τα αιτήματα του Grup Yorum έδειχναν ότι γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ήταν ένα από τα δύο μέλη του συγκροτήματος που είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου και απαιτούσαν από την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του Grup Yorum και να αποσυρθούν οι δικαστικές διώξεις, να σταματήσουν οι έφοδοι της αστυνομίας στο Πολιτιστικό τους Κέντρο Idil και στα γραφεία τους, να καταργηθεί η επικήρυξη των μελών του συγκροτήματος και να ακυρωθούν τα εντάλματα σύλληψής τους και να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών.

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin kaldığı eve baskın: Zorla ...

Η 28χρονη τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ, μέλος του συγκροτήματος πέθανε στις 3 Απριλίου έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την είδηση του θανάτου του, σε ηλικία μόλις 40 ετών, έκαναν γνωστή τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος με ανάρτησή τους στο Twitter.

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesinin sağlık durumu açıklandı

Γκιοκτσέκ και η Μπολέκ είχαν συλληφθεί στις αρχές του 2019, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν τα μέλη του γκρουπ, πρόσκειται σε μια ακραία μαρξιστική- λενινιστική οργάνωση, το DHKP-C, η οποία έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα. Η Μπολέκ είχε αφεθεί ελεύθερη στα τέλη του 2019 και ο Γκιοκτσέκ τον Φεβρουάριο του 2020, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν από την απεργία πείνας.

Το Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 και έγινε διάσημο στην Τουρκία και στο εξωτερικό για τα έργα του στα οποία συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με επαναστατικά τραγούδια. Από το 2016 η κυβέρνηση Ερντογάν έχει απαγορεύσει στη μουσική κολεκτίβα να πραγματοποιεί συναυλίες.

Δείτε ακόμη:

Φονικό στα Ανώγεια: «Θα υπάρξει ανατροπή στην υπόθεση» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Ξυλούρη (vid)