Πολιτική

Κρίσιμες ώρες! Στην γερμανική Βουλή η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

Κρίσιμες ώρες! Στην γερμανική Βουλή η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας για τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή 29.06.2018.

Το έδαφος για την έγκρισή της, ωστόσο, έχει ήδη καλλιεργηθεί. Όλως… παραδόξως, το βασικό επιχείρημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σόλτς προς τους συναδέλφους του βουλευτές δεν είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα τιμήσει τις υπογραφές της. Αλλά πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει εγγυητής της μετά- προγραμματικής εποπτείας της Ελλάδος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς απευθυνόμενος χθες στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής προκειμένου να ζητήσει την έγκριση των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα δήλωσε πως «όλες οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί θα γίνουν σεβαστές στο μέλλον».

Ωστόσο, ο Σόλτς δεν αιτιολόγησε την αναφορά του αυτή στη βάση της μεταρρυθμιστικής στόχευσης της κυβέρνησης, αλλά στη βάση της παραμονής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Υπό το βλέμμα του προέδρου της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Σόλτς τόνισε στους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα με ενεργό ρόλο, αφενός διότι η χώρα χρωστάει ακόμη στο Ταμείο 10 δισ. ευρώ, αφετέρου διότι ο οργανισμός θα έχει ενεργή ανάμιξη στην μετά- προγραμματική εποπτεία της Ελλάδος.

Ώρα μηδέν σήμερα για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο των 28

«Είμαστε ευγνώμονες για την εμπειρία που θα παράσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο αυτό», είπε ο Σόλτς.

Το Eurogroup, η συμφωνία και η Ελλάδα

Να σημειωθεί πως λόγω της γερμανικής επιμονής σε ενεργή ανάμιξη του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το Eurogroup ενέκρινε μιας μικρής έκτασης πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Το καταστατικό του ΔΝΤ αναφέρει πως οι χώρες μέλη του Οργανισμού με εκκρεμή δάνεια προς το Ταμείο που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. SDR, δηλαδή το 1,8 δισ. ευρώ, υπόκεινται σε μετα- προγραμματική παρακολούθηση (post-program monitoring), δηλαδή σε μια επιτήρηση που συνοδεύεται από μια ετήσια έκθεση προόδου στην οποία αξιολογούνται αναλυτικά η ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το Ταμείο, τα τρωτά σημεία της οικονομίας της και οι πιθανοί κίνδυνοι που διατρέχει.

Σύμφωνα με το insider.gr, αυτή η έκθεση δεν περιλαμβάνει μόνον τις συστάσεις πολιτικής, αλλά αποκαλύπτει και το πώς ανταποκρίνονται οι Αρχές κάθε χώρας σε αυτές τις συστάσεις, ώστε οι αγορές να γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Για το λόγο αυτό οι Γερμανοί ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι στο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X