Συνταγές

Συνταγή για “Κορμό Χριστουγέννων”

Συνταγή για “Κορμό Χριστουγέννων”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κορμός Χριστουγέννων είναι ένα γαλλικό έθιμο που μας αρέσει πολύ. Η όψη του θυμίζει κυριολεκτικά κορμό δέντρου. Δεν είναι από τα πιο εύκολα γλυκά, όμως αξίζει , την προσπάθεια αφού είναι τόσο εντυπωσιακό και γιορτινό το αποτέλεσμα και… μια φορά το χρόνο έχουμε Χριστούγεννα.

Υλικά για 8-10 μερίδες
Για το παντεσπάνι
175 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο (τουλάχιστον)
7-8 αβγά
2 κ.σ κακάο κοσκινισμένο
4 κ.σ δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο
6 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ αλεύρι
1 κ.γ εσάνς πικραμύγδαλου ή βανίλιας
άχνη ζάχαρη

Για την κρέμα γέμισης
200 γρ. σοκολάτα λευκή
500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ μπράντι

Για την κρέμα επικάλυψης
250ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζετε το παντεσπάνι: διαλύετε το κακάο στον ζεστό καφέ και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε ένα πηχτό μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη.

Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα προσέχοντας να μη βράσει το νερό της κατσαρόλας και «καεί» η σοκολάτα.

Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα, το αλεύρι, τη βανίλια ή το πικραμύγδαλο, το κακάο και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές, λείο μείγμα.

Σε καθαρό δοχείο χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και έπειτα την ενσωματώνετε στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά από πάνω προς τα κάτω και κυκλικά με σπάτουλα.

Σκεπάζετε ένα ταψί (30×40εκ.) με λαδόκολλα ώστε να καλύπτονται και τα πλαϊνά του και αδειάζετε το μείγμα. Ισιώνετε καλά την επιφάνεια και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.

Βγάζετε και αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι σε πετσέτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη. Ξεκολλάτε με προσοχή τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι με την πετσέτα από τη φαρδιά πλευρά. Το αφήνετε τυλιγμένο να κρυώσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι από την κρέμα γάλακτος μαζί με τη λευκή σοκολάτα μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Χτυπάτε σε σαντιγί την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με το μπράντι, ανακατεύετε με το μείγμα λευκής σοκολάτας και το τοποθετείτε στο ψυγείο.

Για την κρέμα επικάλυψης: βάζετε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά να πάρει βράση, την τραβάτε, ρίχνετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε διαρκώς με τη σπάτουλα μέχρι να λιώσει.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει. Πριν το χρησιμοποιήσετε, το χτυπάτε για να αφρατέψει.

Για το στήσιμο του γλυκού: ξετυλίγετε το ρολό, απλώνετε τη γέμιση με σπάτουλα και το τυλίγετε ξανά σε ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε διαγώνια μια χοντρή φέτα και την κολλάτε στο πλάι του ρολού με λίγη από την κρέμα επικάλυψης.

Καλύπτετε τον κορμό με ένα λεπτό στρώμα κρέμας και με πιρούνι τον «χαράζετε» κατά μήκος. Αν θέλετε πασπαλίζετε ελαφρά με άχνη ζάχαρη και στολίζετε με φρέσκα φυλλαράκια γκι ή ου*. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο. Πριν το σερβίρετε, το αφήνετε εκτός ψυγείου για 15 λεπτά.

Tips
Μπορείτε να φτιάξετε σοκολατένια φυλλαράκια “ου”. Παίρνετε φρέσκα φύλλα και, αφού τα πλύνετε, τα αλείφετε µε σοκολάτα λιωµένη σε µπεν µαρί χρησιµοποιώντας πινέλο. Αφήνετε τη σοκολάτα να στεγνώσει στο ψυγείο και τα ξεκολλάτε προσεκτικά.

Παραλλαγή: Κορµός µε κρέµα κάστανο: χτυπάτε 500ml κρέµα γάλακτος σε σαντιγί μαζί µε 2 κ.σ Tia Maria ή Kahlua μέχρι να πήξει. Την ανακατεύετε µε 450γρ. κρέµα κάστανο, 100γρ. τρίµµατα κουβερτούρας και μερικά θρυµµατισµένα κάστανα γλασέ. Αλείφετε το παντεσπάνι (βλ. βασική συνταγή) και το τυλίγετε ξανά σε ρολό. Καλύπτετε την επιφάνειά του µε την υπόλοιπη κρέµα, τη «χαράζετε» µε πιρούνι και στολίζετε µε μερικά κάστανα γλασέ, ολόκληρα ή κοµµένα σε μικρότερα κοµµάτια.

Καλές γιορτές από τον Φάνη Κασσούλα

Χοιρινό κότσι κρασάτο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X