Κοινωνία

Πολυτεχνείο: Το «κορίτσι με τη σφαίρα» – Η μαρτυρία της γυναίκας που την πυροβόλησε ελεύθερος σκοπευτής (vid)

Πολυτεχνείο: Το «κορίτσι με τη σφαίρα» – Η  μαρτυρία της γυναίκας που την πυροβόλησε ελεύθερος σκοπευτής (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Μακάρι η νύχτα αυτή του Πολυτεχνείου να γίνει παρακαταθήκη. Και οι νέοι τώρα, η καινούρια γενιά να επαναπροσδιορίσει τις αξίες και να τις κυνηγήσει, να παλέψει γι’ αυτές».

48 χρόνια μετά, κράτησε τη μοιραία σφαίρα που την τρύπησε στο πρόσωπο και κόντεψε να της αφαιρέσει τη ζωή ως «ενθύμιο εκείνης της μαύρης νύχτας» και την παρουσίασε και στο δικαστήριο.

Όπως αφηγείται η δικηγόρος, εκείνη τότε ήταν μαθήτρια και έφευγε από το φροντιστήριο όταν «ακούσαμε ότι γίνεται εξέγερση» και παίρνοντας τον λάθος συρμό στον ηλεκτρικό έφτασε να ακούει σφαίρες να «σφυρίζουν πάνω από το κεφάλι της».

«Πήγα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο που υπήρχε στην πλατεία Βικτωρίας και πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου. Ο πατέρας μου μού είπε μείνε εκεί που είσαι και έρχομαι να σε πάρω. Με το που πήγα να βγω, είχα μια ζεστή αίσθηση στο μάγουλο, έναν βόμβο μέσα στο στόμα και είδα να βγαίνει ένας πίδακας αίματος. Με είχαν πυροβολήσει από την ταράτσα του ΟΤΕ με στρατιωτικό όπλο» αναφέρει στην ανατριχιαστική περιγραφή της.

Μάλιστα, αυτή τη σφαίρα έδειξε και στη δίκη του Πολυτεχνείου το 1975 καθώς ήταν ένα φοβερό αποδεικτικό στοιχείο, καθώς τότε αμφισβητούσαν -όπως και σήμερα κάποιοι- ότι υπήρξαν θύματα ή ότι έπεσαν αληθινά πυρά.

Συνεχίζει λέγοντας πως όταν κατάλαβε το αίμα, έπειτα από λίγο λιποθύμησε και την μετέφεραν στο κοντινότερο νοσοκομείο.

«Το πρόσωπό μου ήταν άμορφη μάζα. Κι εκεί μπήκε κάποια στιγμή αστυνομικός με καπαρντίνα και περίστροφο στο χέρι για να με ελέγξει και να με συλλάβει. Φυσικά οι γιατροί του είπαν «ποια να συλλάβεις; Δεν βλέπεις πώς είναι;» Ήμουν ετοιμοθάνατη. Η σφαίρα είχε καθίσει κάτω από τη γλώσσα, ανάμεσα στο γευστικό και κινητικό νεύρο. Αν είχε βγει από το λαιμό, θα είχα πεθάνει. Όπως θα είχα πεθάνει εάν δεν είχε κάνει τόσο καλή δουλειά και ο χειρουργός, που είχαν καλέσει ο πατέρας μου και η μητέρα μου, οι οποίοι ήρθαν από την Κηφισιά με τα πόδια» υπογραμμίζει η δικηγόρος.

Δείτε όσα είπε στη δημόσια τηλεόραση:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X